Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Aile Eğitiminin Önemi
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde çalışan psikolog veya psikolojik danışmanlar engelli bireye sahip anne ve babaları bilgilendirmek, bireysel veya grup olarak görüşmeler yapmak ve eğitimler vermekle yükümlüdür. Shulz(1987)’a göre aile eğitiminin amacı anne babaları bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve bilgi sahibi yapmaktır. Özel eğitim hizmetlerinde engelli birey haftalık eğitimlerine devam ederken aileler de çocuklarının engel durumu ve derecesi hakkında bilgilendirilir. Aile bireylerinin çocuklarının engeline uyum süreci, çocuğun sosyalleşmesi, kardeşleri ile ilişkisi, yasal işlemler gibi konularda bilgilendirmelere devam edilir.
Engelli çocukların anne-babalarıyla yapılan aile eğitimi çalışmaları, bireysel ve grup çalışması şeklinde yürütülebilmektedir. Bireysel eğitim programlarında eğitimci, bir anne baba ile birlikte olmakta, eğitim anne babanın gereksinimleri temel alınarak sürdürülmektedir (Cunningham, 1985). Benzer özellik ve benzer gereksinimleri olan anne-babalarla yürütülen grup çalışmalarında ise grubun gereksinimleri konu olarak ele alınmakta, anne-babalar birbirleriyle etkileşime girmekte, çocukları ile ilgili deneyimleri paylaşmaktadırlar. Bu çalışmalar genellikle 6-12 hafta günde 1-1,5 saatlik toplantılarla sürdürülmektedir (Sucuoğlu ve ark.1993).
Eğitim programlarına katılan ailelere ders anlatma şeklinde bilgiler verilmekte ve gerekli dökümanlar dağıtılmaktadır. Anlatılan konuları tartışma, soru- cevap bölümleri de ailelere konunun üzerinden tekrar geçme fırsatı sunmaktadır. Bu çalışmaların dışında rol yapma, prova etme gibi teknikler de kullanılabilir (O’Dell, 1982; Flanagan ve ark. 1979).
Özdem DURAN
Rehber Öğretmen